OD VIŠINE SE ZVRTI – STANOVANJSKA STISKA V LJUBLJANI

Preselili smo se. Kot ste opazili, praktično čez noč. No, čas je, da pojasnim tale kaos, ki marsikomu ni jasen…

Naša zgodba je sledeča. Smo nomadi in dom je tam, kjer je naš kovček oziroma tam, kamor nas vodi Blaževa služba – tenis. V zadnjih 7 letih sva prepotovala cel svet, dve leti nazaj pa naju je tenis vodil nazaj v Slovenijo in tako sta dva Štajerca pristala v Ljubljani. Ker nisva vedela, kako dolgo bova ostala, sva prvo stanovanje seveda vzela v najem.

Bilo je majhno, a dovolj za dva, ki se imata zelo rada. In posledično je nastala Izabela. Velik trebušček je zahteval več prostora in tako sva se odločila poiskati malce večje stanovanje (stanovanje številka 2) za bolj komot življenje z dojenčkom. In prišla je Izabela… prvi jok, prvi smeh, prva žlička in prvi koraki… ja, ogromno spominov je bilo ustvarjenih za tistimi štirimi stenami. Bilo smo srečni in radi smo imeli svoj dom. Nakar…

Pred časom, sem vam sporočila, da se selimo, ob tem pa bolj malo pojasnila, ker vam nisem znala kaj več povedati. No, da pojasnim sedaj, selitev ni bila naša dobra volja, pač pa se je staro stanovanje prodalo na dražbi in čez noč smo bili z dojenčkom primorani poiskati nov dom. Super, a ne? Da ne govorim, da je bilo to ravno v času epidemije…

Na pol jezna, na pol žalostna, da zapuščamo Izabelin prvi dom, sem se tik pred uvedbo ukrepov podala na nepremičninski trg in že po prvem dnevu obupala nad vsem. A vi veste, kje se gibajo cene stanovanj v Ljubljani?!

Dragi moji, študirala sem v Madridu, živela v Ameriki in prepotovala cel svet, pa se mi še zmeraj vrti od pretirano nabitih cen v Ljubljani. A vi veste, da je vse več stanovanj z začetno ceno krepko čez pol milijona, medtem ko se najemnine za dvosobno stanovanje začnejo pri cc 700 eurih. Kdo si to lahko privošči?

Kakorkoli, ob pogledu na cene sva kaj kmalu začela primerjati cene hiš in hitro ugotovila, da stanovanje morda niti ni najbolj optimalna opcija. Že od nekdaj sem si želela hiške z vrtom in veste, da sva si pred vsem tem kaosom nagledala HUBA HIŠO. Namreč ugotovila sva, da si za ceno stanovanja v Ljubljani, lahko zgradiva hiško po meri na štajerskem koncu. Ja, takšne so razlike v cenah nepremičnin, pa čeprav gre zgolj za 1 uro vožnje v drugo stran.

ZAKAJ RAVNO HUBA HIŠA?

Sem zelo organiziram človek, ki bolj malo prepusti naključju. Ker imam za vsak kvadratni meter sanjske hiše v mislih izdelano vizijo, vem, da bova gradila hišo, ki bo unikatna. Tako nama je standardni model hiše manj privlačen in se nagibava k hiši po meri. No, v podjetju Huba hiše pa ponudijo prav to, CELOVITO NAČRTOVANJE hiše po naročnikovih željah, vse od začetka do vselitve (zasnovanje idej, 3D izris, vodenje vseh postopkov, urejanje gradbenih dovoljenj, gradbena izvedba, načrtovanje notranje opreme in zunanje okolice,…) , z ekipo strokovanjakov iz različnih področij. To pomeni, da poveš svoje ideje, nato pa ekipa strokovnjakov vodi celoten proces vse do vselitve in prišpara paranje živcev. Tisti, ki ste že kupili nepremičnino, veste o čem govorim.

Druga prednost je ta, da gre za arhitekturno dovršene hiše iz masivnega lesa, ki so nama zelo všeč. Se mi zdi, da so v zadnjih letih lesene hiše postale velik trend, ki ga povsem razumem, saj dajo domu eno toplino. In pa še to, sem omenila, da so energijsko varčne, kar bova v penziji še posebej vesela.

Zdaj si zagotovo mislite, to pa je predrago!

Naju bo malenkost več stalo? Verjetno.. Ampak zavedava se, da bova hišo gradila enkrat in da bova vanjo vložila vse življenjske prihranke, zato sva se odločila, da pri tej stvari ne bova kalkulirala in reskirala, ampak želiva kvaliteten in funkcionalen dom. Hkrati pa želiva, da najin zakon traja, zato bova celotno gradnjo prepustila drugim, ki vejo kaj počnejo.

Evo, to je to. To so najini plani za prihodnost, ob vsem tem, pa vam sedaj ni jasno, kaj za vraga delamo v novem stanovanju in ne v Huba hiši, ne?

Ker sva novi dom morala poiskati praktično čez noč in veva, da je za kvalitetno planiranje hiše potrebno precej več časa, sva se v danem trenutku odločila za vmesno opcijo in sicer malo večje stanovanje v Ljubljani, kjer bova lahko sedaj v miru planirala gradnjo sanjske hiše. Tako si v zadnjih tednih urejamo novo domovanje, kjer bomo lahko ustvarjali nove spomine, vse dokler ne bo pravi čas za hišo.

Kdaj bo hiška? Ne vem, ko bo tajming pravi, verjetno pa takrat, ko bo Blaž zaključil s kariero. Do takrat pa imava čas, da s strokovnjaki predebatirava vse želje in dorečeva vsak detajl našega bodočega – IN TUDI ZADNJEGA – doma.

Upam, da sem sedaj pojasnila vsa vprašanja in še bolj upam, da je ta nesrečna situacija z virusom tako zamajala nepremičninski trg, da bodo stanovanja v Ljubljani ponovno dostopna vsem.

xoxo,

Vanesa Rola