Na Maldive z dojenčkom

Planirate družinsko potovanje na Maldive z dojenčkom? Z dojenčkom na Maldive? Pa kaj še! Fini resorti za bogate in slavne, dolgo potovanje in peklenska vročina… tudi sama sem tako mislila, pa vam lahko sedaj iz prve roke povem, da Maldivi niso le za bogate in slavne, so tudi za nas, navadne smrtnike, in tudi za takšne, ki tja potujejo z dojenčkom. Izjemna izkušnja, ki bi jo takoj ponovila.

Ni bilo tako, kot sem si predstavljala. Bilo je nepredstavljivo boljše. 31 let sem čakala, da doživim in živim sanje za 10 dni. Rajske plaže, pisan podvodni svet, bel besek in turkizno morje dokler ti sega pogled. Eni in edini Maldivi. Idilična destinacija, odlična za preživljanje poročnega potovanja, pa vendar Maldivi ponujajo veliko več in so tako primerni tudi za družinska potovanja.

Povrh vsega pa je bila Izabela super družba in Blaž je večkrat poudaril, da je z njo manj težav, kot z mano. Pravi, da če bi se še enkrat moral odločiti, bi zraven vzel le njo, mene pa doma pustil. Mogoče se je šalil, mogoče ne, pa vendar moram priznati, da je potovanje z njo bilo nad pričakovanji in zdi se mi, da je vedela, da z atijem rabiva počitek. Pridno je vse noči prespala, čez dan pa se samo smejala in jedla.

Eni pravijo, da sva z otrokom imela več sreče kot pameti, pa vendar menim, da je k dobremu potovanju in dopustovanju prispevala dobra organizacija in pripravljenost na vremenske razmere in lokalno okolje. Zato, v kolikor v kratkem z otrokom potujete na Maldive, si preberite naslednje informacije in nasvete, ki so nam absolutno poenostavili potovanje z dojenčkom.

OSNOVNE INFORMACIJE

Lokacija: Maldive predstavlja skupina 1192 otočkov v Indijskem oceanu, jugozahodno od Indije in Šri Lanke in so najmanjša Azijska država, tako po površini, kot po številu prebivalstva.

Jezik: Dhivehi

Religija: Maldivi so 100% muslimanska država s strogimi lokalnimi zakoni. Med drugim je alkohol prepovedan in nedostopen, razen v hotelskih resortih. Prav tako svinjina in razgaljenost nista dobrodošla, z izjemo na plažah hotelskih resortov.

Viza: Slovenski državljani za vstop potrebujejo vizum, ki se pridobi ob vstopu na Maldive.

Sezona: Ležijo v tropskem pasu in temperatura je skozi vso leto konstantna, okrog 30’C. Glavna sezona je od novembra do aprila, ko je suho obdobje z manjšo količino padavin. Deževna doba pa traja vse od aprila do oktobra in takrat cene nočitev občutno upadejo.

Valuta: Maldivijska rufija ( 1 € =17,24 rufij), vendar je plačevanje v hotelskih resortih omogočeno z evri in dolarji, kot tudi s plačilno kartico.

Časovni pas: GTM +5 (časovna razlika s Slovenijo +4 ure)

Zika: Za nosečke in pare, ki se trudijo ustariti družino, se Maldivi trenutno odsvetujejo zaradi preteklih primerov virusa Zike, ki je nevaren za plod in pojav mikrocefalije.

POTOVANJE

Polet z dojenčkom nikdar ni enostaven, predvsem zaradi nepredvidljivosti malčka, kot tudi zaradi nepredvidljivosti samega potovanja. Zato sva pri izbiri opcij letalskih poletov izbrala takšnega, ki je imel optimalne pogoje za potovanje za Izabelo, in sicer smo izbrali nočni let, družinam prijaznega letalskega ponudnika, minimalno število ur potovanja in minimalni postanek na tranzitnem letališču.

Karte sva kupila direktno preko spletne strani Qatar Airways, ločeno od resorta, saj sva preko direktnega bookinga dobila najcenejšo letalsko karto za željen let. Leteli smo iz ZAGREBA – preko DOHE – do glavnega otoka MALE, kjer se nahaja Velana mednarodno letališče na Maldivih. Potovanje je vse skupaj znašalo nekje 15 ur, sestavljeno iz dveh poletov, in sicer vsak malo več kot 5 ur, idealno za majhnega otroka.

IZKUŠNJA S QATAR AIRWAYS

Potovali smo s Qatar Airways in prvo potovanje z dojenčkom je bila odlična izkušnja, celo nad pričakovanji. Kot pozitivno pa bi predvsem izpostavila slednje:

 • IZJEMNO PRIJAZNI DO DRUŽIN
 • MOŽNOST ZIBKE ZA DOJENČKA: Število zibk je omejeno, zato priporočam zgodnji check-in in izbiro sedeža pri steni, kjer je mogoče namestiti zibko. Torej plačilo infant tax ne garantira zibke, lahko jo po principu loterije naključno dobite ali pred tem rezervirate. Zibke so namenjene dojenčkom do 11 kg in dojenček ne sme biti star več kot 2 leti.
 • FLEKSIBILNOST PRTLJAGE: Odrasel potnik ima vključeno eno check-in prtljago do 30 kg in ročno prtljago (50x37x25 do 7 kg), dojenček pa osebno prtljago do 10 kg in pa brezplačni check-in vozička. Tako lahko brez stresa spakirate zraven vse, kar potrebujete, brez dodatnih doplačil.
 • BREZPLAČNI VOZIČEK NA LETALIŠČU: Pri menjavi letala v Dohi so na voljo brezplačni vozički za otroke.
 • OBROK: Vsakemu dojenčku na letu priprada obrok, set za previjanje in igračka za krajšanje časa.

CENA LETALSKE KARTE:

Cena letalske karte je odvisna od obdobja potovanja, kot tudi izbire potovanja. Cene iz Zagreba se gibljejo med 600€ in 1000€ za ekonomski razred, pri čemer cena letalske karte za dojenčka znaša 10% odrasle karte (več informacij), k temu pa je potrebno prišteti še takse. Za Izabelino karto smo plačali 12€, ki pa je skupaj s taksami (73€) na koncu zašala 85€.

DOJENČEK IN PRITISK NA LETALU:

Tako kot odrasli, lahko tudi dojenček občuti neprijeten pritisk v ušesih, predvsem pri pristajanju. V ta namen vam priporočam, da mu pri vzletu, pristanku in po potrebi ponudite vodo, saj premiki čeljusti pomagajo pri uravnavanju pritiska v ušesih.

OBVEZNA OPREMA DOJENČKA NA LETALU:

Priporočam, da kot osebno prtljago dojenčka vzamete nahrbtnik, da boste bolj okretni pri potovanju. Hrana za dojenčka je dovoljena (mleko, voda, kašice) pri varnostnem pregledu in jo brez problema pripravite doma in odnesete na letalo. V našem nahrbtniku so tako bile spravljene naslednje stvari:

 • Torbica s previjalnim setom (5 pleničk, vlažilni robčki, negovalna krema, brisačka)
 • Hrana: Sicer Qatar Airways poskrbi za obrok malčka (sadna kašica), vendar sem dodatno vzela zraven 5x kašic, ovsene kosmiče, adaptirano mleko, termovko z vročo vodo, stekleničko za mleko, kozarček za pitje in termo posodico za topel obrok s priborom, v katero sem pred odhodom pripravila večerjo za Izabelo
 • Duda
 • Igračka in Evan, da lažje zaspi
 • Oblačila: Za vsak slučaj sem zraven vzela dvoje hlač, spodnji body brez rokavov in body z dolgimi rokavi, prav tako pa sem vzela pijamo, topel pajacek, trak za ušesa in deko.
 • Zdravila

IZKUŠNJA:

Potovanje je bilo enostavno in potekalo brez zapletov. Izabela je skoraj v celoti prespala vse 4 lete, brez težav s pritiskom. Na treh letih je imela zibko, na enem letu pa sva ji iz prostega sedeža naredila posteljico, ki je bila še bolj udobna. Letalsko osebje je bilo na vseh poletih izjemno ustrežljivo in prijazno, do te mere, da je stevardesa za nekaj minut odnesla Izabelo in ji pokazala letalo. Skatka izjemno zadovoljni.


HOTEL

Maldivi so sestavljeni iz 26 atolov in zajemajo skupno kar 1192 otočkov, od tega kar 132 hotelskih resortov. Znani so kot prestižna lokacija, pa vendar je možno dopustovati v različnem cenovnem razponu. Iskali smo srednjo verjanto, saj nam tako denarnica kot zdrava pamet ne dopušča, da za dopust porabimo več deset tisoč evrov, kolikor lahko na Maldivih ponekod stane zgolj ena nočitev. Tako sva v svojem honeymoon budgetu poiskala nekaj primernih resortov, nato pa po uskladitvi z najinimi željami izbrala otok Bandos.

ZAKAJ BANDOS?

Celotno potovanje sva prilagodila Izabeli, da bo za njo najbolj optimalno, zato sva med vsemi rajskimi resorti iskala otoček, ki je prijazen družinam in dojenčkom. Za lažjo izbiro sva imela ŠTIRI ZAHTEVE, IN SICER:

LOKACIJA: Bandos je resort, ki je lociran v North Male Atolu, tako kot glavni otok, kjer je mednarodno letališče Velana. Slednje ima dve prednosti, ko potujete z dojenčkom. Prva je ta, da je bolnica, ki se nahaja na Male otočku v bližini, prav tako pa to pomeni, da je potovanje na otoček mogoče s speed boatom in ne z vodnim letalom (kljub spektakularnem pogledu vodnega letala nisva želela, saj je preveč hrupno in neprimerno za dojenčka, hkrati pa pomeni dodatno potovanje in večji finančni zalogaj).

ZDRAVNIK NA OTOKU: Druga želja je bil, da ima hotel lastno zdravstveno oskrbo in zdravnika, v kolikor bi Izabela karkoli potrebovala. Verjemite mi, Maldivi so sredi ničesar. Za vsako zdravniško oskrbo je potrebno potovanje na drug otok, ki je lahko oddaljen tudi do uro in več. Ko potujete z dojenčkom, vam priporočam, da izberete otok, ki ima lastno zdravniško oskrbo, saj tako v primeru nezgode, je pomoč na dosegu roke, v vsakem primeru pa boste ponoči lažje spali.  

BUJNA VEGETACIJA: Tretja želja je bila, da ima otok bujno vegetacijo, saj dojenčki rabijo senčko. Kamorkoli nama je pogled segal, sva na drugih otočkih videla le nekaj palm, medtem ko ima Bandos bujno zelenje in z lahkoto se na vsakem koraku skriješ v senčki. Otok je naravno poraščen in nekatera drevesa so stara tudi do 99 let.

HOTEL PRIJAZEN DO DRUŽIN: Četrti in najbolj pomemben pogoj pa je bil, da je hotel prijazen do družin. Nikakor nisva želela sedeti v finem resortu, kjer bi se neprijetno počutila ob ostrih pogledih prestižnih gostov, če bi Izabela imela slab dan. No, na Bandosu tega ne boste doživeli, ker gre za DRUŽINSKI HOTEL, ki je med drugim prejel nagrado za Leading Family Resort. Nagrado si v vsaki točki zaslužijo, saj ne le, da so izjemno prijazni do otrok, imajo tudi super KIDS KLUB in možnost najema varuške, za piko na i pa je celotno osebje izjemno ustrežljivo tudi do te točke, da so si zapomnili njeno ime in jo večkrat v naročju animirali, da sva lahko midva uživala v večerji.

CENA:

Cena je odvisna od obdodbja potovanja, tipa sobe in tipa storitve, začne pa se pri 300 € na noč za osnovni tip sobe. Mi smo izbrali tip sobe Beach vila, ki se nahaja neposredno na plaži in je odlična locirana na otoku. Ker sva potovala z dojenčkom, so nama spanje v vodni vili odsvetovali, v nekaterih hotelih pa spanje v vodni vili z dojenčkom sploh ni dovoljeno zaradi varnosti. Tako da svetujem, da se pred odhodom posvetujete s hotelom, v kolikor vam je želja izkusiti ikonične vodne vile.

Kot tip storitve smo izbrali All inclusive, kar vam toplo priporočam (ali vsaj polni penzion), kajti hrana na Maldivih je resnično draga (cc 50$ po osebi na obrok). Mogoče mislite, da boste prihranili, vendar se v večini primerov na koncu krepko preplača all inclusive paket, sploh če meniju prištejete še drage brezalkoholne in alkoholne pijače, ki so tudi do 5x dražje, kot doma.

Hotelski resort sva rezervirala preko Agencije Sonček, ki so uredili vse detajle od prihoda in odhoda na letališče, vključno z otoškimi taksami in vodnim transferjem na otok. Pri bookiranju bodite previdni, saj določeni ponudniki v ceno aranžmaja ne vključujejo tax in transferja na otok in v kolikor je otok precej oddaljen od letališča, vas lahko prevoz na otok (letalski) stane tudi po več kot 400€ po osebi.

DOJENČEK IN PREHRANA:

V kolikor je vaš malček že na gosti hrani, je izbire polno, res pa je, da se izbira precej zmanjša, če boste kompiliciarali s prehrano. Za nekaj dni sem se odločila, da se bom prepustila toku potovanja in da bom Izabeli ponudila na krožnik to, kar bo na razpolago. Tako sem vsak dan v pestri izbiri mednardnih kuhinj izbrala nekaj jedi, ki sem jih z vilico pretlačila in ji ponudila na krožnik. Pretežno sem izbrala kuhane testenine, riž, krompir, kuhano zelenjavo in meso, za zajtrk pa kosmiče z jogurtom in sadjem in naravne sokove.

DOJENČEK IN VROČINA:

V kolikor se Maldive odpravljate v glavni sezoni, ne pozabite na UV zaščito dojenčka. Kopalke z UV zaščito, klobuček in dobra sončna krema z visokim faktorjem so osnovne potrebščine za vsak dan. Prav tako priporočam, da ste pozorni na hidracijo dojenčka. V kolikor pride do težav, pa dobro založite svojo POTOVALNO LEKARNO.

Mislim, da sem povzela vse bistvene informacije, ki vam znajo koristiti pri potovanju z dojenčkom na Maldive. Edino, kar vam želim je, BON VOYAGE!

Xoxo,

Vanesa Rola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.