Potovalna lekarna za dojenčka – katera zdravila imamo zmeraj na zalogi

fitobimbi

Vročina, zobki, slabost, prehlad, viroza… kaj pa če? Potovanje z dojenčkom nikdar ni enostavno, še težje pa je, če ste daleč od doma, brez prave zdravniške oskrbe, kot smo je vajeni doma. Takrat se mama pripravi na najhujše in ne preostane nam drugega, kot da na dopust tovorimo celotno zbirko zdravil, s katero bi preživele še tretjo svetovno vojno.

Ja, mislim, da je to edini način, da lahko mama na dopustu mirno spi. V moji situaciji je pomagalo, predvsem če vzamem v zakup vse ure preživete v dežurni ambulanti, tik pred odhodom na poročno potovanje. Stres, stres, stres… Otrok je v eno jokal od nelagodja, jaz sem v eno jokala zaradi otroka in po nekaj dnevih sem resno razmišljala, da odpovemo naš težko pričakovan dopust, pri čemer pa mi je po glavi šlo le, kateri butelj ne vzame zavarovanja v primeru odpovedi. No, jaz sem eden izmed teh posebnih ljudi, ki si polni adrenalin s takšnimi in drugačnimi riskantnimi potezami raje kot s športnimi aktivnostmi. Priznam! Ampak k sreči v našem zdravstvu velja pravilo drugi zdravnik druga diagnoza in ob naslednjem obisku v dežurni ambulanti se je iz vnetja sečil razvila blažja viroza, mi pa smo dobili zeleno luč, da odpotujemo v težko prigaran zen na drugem koncu sveta.

Celotna situacija me je pripravila do tega, da naredim izčrpno raziskavo vseh morebitnih tipičnih težav dojenčka (seveda takšnih, ki ne zahtevajo obiska pediatra) in nabavim vsa zdravila za na pot. Kaj pa če? No tale kaj pa če me je stal dodatna 2 kilograma prtljage, pa vendar je bilo vredno pustiti doma par čevljev, samo, da smo mirno spali. Ker če sem iskrena, me je v zadnjih mesecih ob vseh njenih bolezni počasi zapuščala zdrava pamet, nivo energije pa je bil na minimumu, zato sem vedela, da bom mirno uživala le, če bom pripravljena na vse sitnosti, ki se na dopustu lahko pripetijo otroku.

Pri dojenčkih ni tako enostavno. Kot veste, spadajo v kritično skupino pacientov, saj niso primereni za večino zdravil, ki jih lahko prejmejo otroci in odrasle osebe. Zato smo mame zmeraj v dilemi, kako revežu pomagati, ko nastopi huda ura in katera zdravila mu lahko ponudimo za lajšanje težav.

Če boste pogledali v mojo potovalno lekarno, boste čisto po naključju našli pretežno zdravila FITOBIMBI. Vsaka bolezen/stanje je zahtevalo novo zdravilo ali mazilo in pediatrinja mi je zmeraj podčrtala izdelke FITOBIMBI, za katere menim, da so vodilni pri zdravljenju dojenčkov in otrok. Nekatere pa sem v zbirko dodala po priporočilih prijateljic, ker saj veste, reklama od ust do ust, je zmeraj najboljša. Kakorkoli, v zadnjem letu mi je tako uspelo sestaviti zbirko naslednjih zdravil, ki jih priporočam vsaki mamici, da jih vključi v osebno in potovalno lekarno.

POTOVALNA LEKARNA

Zavedam se, da se Izabelin obrambni sistem v prvem letu šele razvija in da je bolj dovzetena za različne bolezni, kot odrasli ljudje, zato se trudim, da vselej, ko grem od doma v osebni lekarni nosim naslednja zdravila za prvo pomoč pri najpogostejših težavah, ki se lahko pripetijo na dopustu:

ZANZI PEDIATRIC PRŠILO: Komarji! Nihče jih ne mara, pa zmeraj se znajdejo v toplih krajih. Že sami po sebi so zoprni, predstavljajo pa še hujše zlo, ko prenašajo nevarne bolezni. Zato je Zanzi sprej nujni pripomoček, ki sodi na vsako potovanje v poletnih mesecih.

REHIDRATO – Nujna zadeva za dojenčka v primeru dehidracije. Pred odhodom na Maldive mi je pediatrinja priporočala, da zraven vzamemo škatlico Rehidrata, ki se uporabi v primeru izgube tekočine dojenčka. Odžeja in povrne vse temeljne snovi, je pa primeren za dojenčke, ki so starejši od šestih mesecev.

SIRUP PROTI ALERGIJSKIH REAKCIJAM: Najpogostejše reakcije so reakcije na pike insektov ali hrane (predvsem, ko uvajamo nova živila v gosto hrano). V tem primeru je pomembno, da hitro ukrepamo, da preprečimo najhujše.

FERRO C – Zaradi nizkega hemoglobina, je pediatrinja Izabeli v 8 mesecu starosti priporočala uporabo Ferro C, ki vsebuje železo, minerale in vitamin C.

BRONHAMIL: Slednjega sicer nismo vzeli na zadnje potovanje, saj ga do sedaj nismo rabili, vendar je Izabela ob prihodu domov imela vneto grlo in suh kašelj, zato so mi prijateljice priporočale, da kupim Bronhamil, ki je simptome prehlada izboljšal v zgolj dveh dneh. Z izjemno hitrim učinkom si je zagotovil stalno mesto v naši potovalni lekarni.

SONO KAPLJICE: Izabela je sicer prespala potovanje na Maldive kot medved, vendar smo za vsak slučaj zraven vzeli kapljice ( vsebujejo izvleček pasijonke, melise in lipovca, kar pomirja in blagodejno vpliva na otrokov spanec ), če bi ji let ali sprememba časovnega pasu povzročala nelagodje.

SVEČKE: v primeru bolečin ali vročine.

RAZPRŠILO ZA NOS: V primeru prehlada lajša dihanje dojenčka.

GEL ZA DLESNI: Lajša bolečine pri izrastu prvih zobkov.

TERMOMETER: Brez tega pač ne gre.

FIZIOLOŠKA RAZTOPINA: Za čiščenje noska, oči, ran, poškodb.

KREMA ZA SONČENJE IN GEL PO SONČENJU

K sreči smo prvo potovanje z letalom preživeli brez problemov, moram pa priznati, da mi je dobro založena potovalna lekarna dajala občutek varnosti, da sem lahko brezskrbno uživala pri ustvarjanju nepozabnih spominov z družino.

Upam, da vam moj seznam prihrani ure raziskovanja, hkrati pa vam želim, da bo vaša potovalna lekarna tekom dopusta ostala nedotaknjena, v kolikor pa ne, drage moje, ste s temi zdravili pripravljene na vse manjše težave, ki ne zahtevajo obiska pediatra.

xoxo,

Vanesa Rola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.