Ku-ku, prvi zobek je tu!

mam-grizalo

Toliko lažnih preplahov, oguljenih členkov in srbeče dlesni. Pa smo ga le dočakali. Na svet je prikukal majhen bel zobek, ki ima neverjetno čast, saj je to Izabelin prvi zobek.

Že od 4 meseca jo srbijo dlesni in se slini kot mali bulldog, zato smo bili doma v nizkem štartu in takoj nabavili pripomočke za ustno nego, vse od grizal do zobne ščetke. V zadnjem času sem se zelo navdušila nad Mam izdelki, zato sem tudi pri ustni negi iskala njihove izdelke. Če se same ne znajdete v poplavi grizal, vam prilagam seznam izdelkov, da vam bo pri nakupu malenkost lažje. Tako smo za našo Izabelo nabavili naslednje:

  • Grizalo bite & relax 1
  • Grizalo s hladilno tekočino
  • Grizalo in ropotuljo v enem
  • Grizalo s ščetko bite & brush
  • Zajček za ustno nego
  • Zobna ščetka

In nato smo čakali na prvi zobek…

Za lajšanje neprijetnih dlesni, so prišla v poštev le grizala, ščetko in zajčka pa smo pospravili v predal do prihoda prvega zobka. Od grizal ji je najbolj bilo všeč Mam grizalo in ropotulja v enem ter grizalo s hladilno tekočino, ki mesto utekline prijetno hladi. 

Poletje se je dobro začelo in odpravili sva se na morje. Bila je pridna, nič kaj sitna, zato smo misel o prvem zobku za nekaj časa pozabili.  Nakar je lepega dne pri kosilu nastal vik in krik pri teti Evi, ki je Izabelo obtožila, da jo je vgriznila v prst. Ja pa kako? Sej nima zobka! Po temeljitem oralnem pregledu dveh babic, dveh dedkov, mame in tete smo le ugotovili, da je zobek že tu!

Prvi zobek navadno izraste okrog 6 meseca. Najprej se pokažeta spodnja dva sekalca, nato zrasteta še zgornja. Spremlja ga prekomerno slinjenje in slab spanec, lahko se pojavi tudi povišana telesna temperatura. Ponavadi dojenček sesa prst in zveče razne igrače, zato mu kot alternativo ponudite grizalo, ki je namenjeno lajšanju bolečin. 

Takoj, ko sem prišla domov, sem iz predala potegnila zajčka, ščetko in pasto s fluoridom ter se kot doktor pred operacijo sterilizirala in pripravila na prvi poseg. Ustna nega prvega zobka je zelo pomembna, da se otroci izognejo kariesu, še posebej sedaj, ko Izabela že pridno hlasta po gosti hrani. Glede na to, da je Izabela pravi mali divjak, je zajček še kako prišel prav na začetku, saj kljub njenemu premikanju, doseže vse kotičke ustne votline. Sedaj, ko je že nekoliko večja in je na poti že drugi zobek, pa redno uporabljamo MAM zobno ščetko, ki jo povsod nosim zraven. Zakaj? Ne le, da je glava ščetke primerne velikosti in ima nežne ščetine, zraven ščetke se na drugi strani skriva gumjasto okroglo strgalo, ki še kako prija, ko jo srbijo dlesni. Tako samo malce poribam po dlesnih in takoj rešim sitno situacijo.

Nasvet: zamenjajte ščetko vsak mesec, saj se znotraj ščetin naberejo škodljive bakterije, ki lahko povzročijo zobno gnilobo. Zobke in ustno votlino čistite 2x na dan od izrasta prvega zobka. Več informacij o pravilni negi in pripomočkih pa v priloženi brošuri.

Lahko rečem, da imamo veliko srečo, saj smo brez joka, neprespanih noči in bolečin, dočakali prvi zobek. Pravijo, da masaža dlesni ogromno pripomore k lažjemu izrastu in prepričana sem, da ji je cel predal grizal še kako pomagal omehčati dlesni. Tudi drugi zobek je izrastel brez večjih problemov in upam, da bodo še preostali tako lepa izkušna, zanjo in za naju z Blažem.


MY FIRST TOOTH

So much anticipation and so many false alarms… but her first tooth is finally here.

Since she turned 4 months, she is drooling like a mini bulldog, so of course I immediately ran to the store and got her all the products for proper oral care to ease the pain. Lately, I’m really impressed with Mam products and so I made no exceptions this time and I got her all the teethers they have, plus some baby toothbrushes and their iconic Oral Care Rabbit.

To relieve painful gums, we use Mam teethers, especially Cooler comes in handy.

And then we waited for her first tooth.

The summer started and we headed out to sea. She was so chill and happy that we completely forgot about the first tooth for a while. Then one day at lunch, her aunt starts yelling that Izabela bit her finger. How? She has no teeth! After a thorough oral examination of two grandmothers, two grandfathers, a mother and aunt, we discovered that her FIRST TOOTH IS OUT ALREADY!

I can honestly say that we are very lucky, because without crying, sleepless nights and pain, we survived the first tooth. They say that a gum massage makes it much easier for teeth to grow, and I’m sure using teether everyday made a big difference. Now even with the second tooth our experience is still painless and hopefully we meet and greet all them in the row the same way.

With love,

Vanesa Rola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.