Packarija na kvadrat – uvajanje goste hrane

PACKARIJA NA KVADRAT – uvajanje goste hrane

Ni lepšega, kot ko ti otrok brcne v krožnik poln sveže skuhane kašice in te posvinja od glave do pete. Ja, pravijo, imej otroka, je prisrčno. 

Mogoče se v tisti pičli sekundi ravno ne bi strinjala, vendar ko sem videla, kako je njej smešno, mi ni preostalo drugega, kot da se situaciji smejiva skupaj. Moj mala navihanka! 

Kot ste verjetno razbrale, mi že jemo na žlico. Že dobra dva meseca nisem le njena čistilka, negovalka, dojilja, asistentka, stilistka, animatorka ter šofer, temveč sem postala tudi njena osebna kuharica. Ja, doletela me je velika čast, v zahvalo pa me vsak dan popacka in posvinja. Ker imamo z gosto hrano že nekaj izkušenj, sem v tem času uspela zbrati nekaj koristnih informacij, ki menim, da jih vsaka mama potrebuje na začetku. Kot vedno, nisem delala znanosti, držala sem se zgolj nekaterih logičnih ter osnovnih pravil.

ZAČETEK IN UVAJANJE

Ker vem, da nekateri otroci radi zavračajo žlico, sem se psihično pripravila na prvi obrok. Ustvarila sem ji zen območje za prvo, in v upanju ne zadnje, kosilo in ji v skladu s smernicami v soparniku Beaba Babycook Neo pripravila bučke ter jo posadila v ležalnik Nuna Leaf Grow. V strahu, da ji gosta hrana ne bo všeč, sem ji malce prestrašeno ponudila prvo žlico. Brez problema je le-to zagrabila in že kot riba na suhem odpirala usta za drugo žlico. Spet nasmejana, brez problema. Ta moj mali čudež. V občudovanju lakotnika nisem niti opazila, da je pojedla vseh 120 ml obroka. Za prvič, pravijo, da je to super.

Ob začetnem uvajanju goste hrane predlagam, da začnete z enim obrokom, in sicer z zelenjavo. Pazite, da je živilo nevtralno ter nizkoalergeno, kot na primer bučka, korenje, koleraba, krompir in cvetača. Uvaja se posamično živilo, nato pa se po 3 dneh uvede novo živilo, da se lahko hitro ugotovijo morebitne reakcije na določeno hrano. Po vsakem obroku se dojenčka podoji ali ponudi tekočina, prav tako pa se dojenčka doji za vmesno malico.

In tako vse do sedaj ni zavrnila niti enega obroka. S tem mesecem sva zraven zajtrka in kosila uvedli še večerjo ter dve malici (dojenje). To pomeni, da dnevno zaužije 5 obrokov po cc 220 ml. Od živil pa sva uvedli bučko, brokoli, cvetačo, špinačo, blitvo, korenje, rdečo peso, bučo, krompir, sladki krompir, riž, piščanca, purana, sadje in mlečno žitne kašice.

RECEPTI

Ker sem sama včasih brez ideje, kaj gospodični pripraviti za pod zob, sem pripravila nekaj osnovnih idej za obrok, ki so primerne za dojenčka med 6-9 mesecem.

ZAJTRKMALICAKOSILOMALICAVEČERJA
Jabolka in hruška + dojenjeDojenjeBučke, krompir, korenček in laneno olje Dojenje Pšenični zdrob v slivovem soku + dojenje
Banana in avokado + dojenje Dojenje Brokoli in cvetača in žlička repičnega olja Dojenje Jabolko, sliva, hruška + dojenje
Breskev in sliva + dojenje Dojenje Rdeča pesa, kos piščanca in sladki krompir Dojenje Žitna kašica z banano + dojenje
Sliva in oves kašica za zgostitev + dojenje Dojenje Hokaido buča, riž in zajček in repično olje Dojenje Korenček, jabolko in riž + dojenje
Jabolko in breskev z dodatkom žit + dojenje Dojenje Brokoli, riž in piščanec Dojenje Kaša iz sadnega kompota + dojenje

OBVEZNA OPREMA OB UVAJANJU GOSTE HRANE

Priporočam pa vsem mamicam, da v svojo obvezno opremo dodate

 1. BEABA KUHALNIK BABYCOOK NEO
 2. SKIP HOP TERMO POSODICA
 3. LIEWOOD DELJENI KROŽNIK IZ SILIKONA
 4. LIEWOOD TERMO STEKLENIČKA – CAT ROSE
 5. LIEWOOD SLINČEK – CAT ROSE
 6. LIEWOOD JEDILNI SET IZ BAMBUSA
 7. BEABA STOLČEK ZA HRANJENJE

Upam, da bo vaše uvajanje goste hrane vsaj pol tako zabavno, kot je pri nama, in vsaj pol manj popackano.

xoxo,

Vanesa Rola


ONE BIG MESS – implementing solid food

There is nothing sweeter, than when you baby kicks in a bowl full of freshly cooked solid food and spreads it all over you. ”Have a child, it’s precious!” they say..

Maybe in that mere second I wouldn’t agree, but when I saw her laughing, I had nothing left to do but laugh with her at the situation.

As you probably know by now, we’re already eating solid food for more than 2 months and since we gained some experience in the meantime, I gathered some useful information that every mom needs when starting with solid food:

 • Start with one meal, the best is to start with lunch so you can observe the baby for any reactions.
 • I suggest starting with vegetables and keeping the food neutral and low-allergenic, such as zucchini, carrots, kohlrabi, potatoes and cauliflower.
 • Try to breastfeed after every meal or add a formula.
 • Add fruit after a month when baby is used to vegetable.

Since I sometimes have no idea what to make her, I came up with some basic meal ideas that are suitable for a baby between 6-9 months.

BREAKFASTLUNCHDINNER
Apples and pears + breastfeedingZucchini, potatoes, carrots and flaxseed oilWheatgrass in plum juice + breastfeeding
Banana and avocado + breastfeedingBroccoli and cauliflower and a teaspoon of rapeseed oilApple, plum, pear + breastfeeding
Peach and plum + breastfeedingBeetroot, a piece of chicken and sweet potatoesCereal porridge with banana + breastfeeding
Plums and oats porridge for thickening + breastfeedingHokkaido pumpkin, rice and bunny and rapeseed oilCarrot, apple and rice + breastfeeding
Apple and peach with oats + breastfeedingBroccoli, rice and chickenFruit compote porridge + breastfeeding

Happy implementation of solid food.

With love,

Vanesa Rola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.