Moj otrok ne bo lačen in pika!

novalac

MOJ OTROK NE BO LAČEN IN PIKA!

Glede na mojo zadnjo blog objavo, se je pojavilo kar nekaj vprašanj in polemik. Predvsem glede adaptiranega mleka in hranjenja na flaško.

Da pojasnim… zadnji dnevni podoj na flaško ni ena izmed mojih briljantnih idej, da bila lahko – jaz, lena mati – več spala. Flaška je nastala popolnoma spontano, ko mi je ob večerih večkrat zmanjkalo mleka. Zakaj?  Ne vem.

Takrat sem verjetno kot vsaka mama iskala opcijo, da nahranim otroka in mu omogočim zdrav razvoj in preostalo mi ni drugega, kot da začnem dodajati AM, in sicer uporabljam mleko Novalac Night formula.

Vesela sem za vse, ki imajo dovolj zaloge, resnično. Vendar se mi ne zdi prav, da nekatere kukajo čez sosedov prag in preko plota mečejo pikre pripombe. Zmotno je smatrati dojenje kot opcijo (vsaj v večini primerov), saj nekatere mame enostavno NE MOREJO dojiti, ali pa kateri tako kot meni, kdaj enostavno zmanjka zaloge. In ja, se iskreno opravičujem, da sem glede na to, da sem večino sama z otrokom (Blaž je na turnirjih), po celem dnevu igranja, previjanja, umivanja in predvsem zagotavljanja 100% ljubezni moji Izabeli, kdaj tako utrujena, da mi zmanjka mleka. In probala sem res VSE in črpam vsak dan, ampak očitno tudi to ni zmeraj dovolj. Do sedaj lahko preštejem na prste kolikokrat sem dodala AM, pa vendar se zaradi pripomb včasih počutim kot slaba mama. Le kako mora biti tistim, ki sploh ne morejo dojiti.

Jezi me, da nekatere še zmeraj raje vidijo, da je otrok lačen, kot da mu dodaš AM. Ne promoviram opustitev dojenja z namenom lažjega življenja na flaški. Želim zgolj dati moč ženskam, ki niso sposobne dojiti in že tako ali tako trpijo, kaj šele, ko se morajo dnevno spopadati s “pametnimi nasveti” in očitki. Problem je, da v večini primerov, dojiti ali ne dojiti, ni izbira, pač pa mati narava naredi svoje. In verjamem, da je vsaka mama potrta, če otroku ne more zagotoviti osnove.

Težko verjamem, da je pereča tematika še zmeraj velik tabu in da so ljudje tako kritični. In vem, da marsikatera sploh ne upa pomislit, da bi sosedo ali prijateljico vprašala o AM, kljub temu, da doma sedi v joku in bolečini. Sama sem dala to skozi, zato se trudim ozavestiti vse ostre kritike, da prenehajo s pripombami in nasveti, vsem mamam, ki pa gredo skozi isto situacijo pa povedati, da niste same. Po svoji izkušnji se zavzemam za to, da se mama brez mleka ne počuti kot kup nesreče. Če pa že, pa velja pregovor ”MISERY LOVES COMPANY”, zato sem na enem mestu zbrala nekaj vprašanj, ki vam rojijo po glavi, pa vendar ne upate vprašati prijateljic. Mogoče bo ravno pogovor in javno deljenje mnenja vplivalo na to, da čez leta ne bo več ostrih pogledov na dojenčka s flaško in na nas – nepopolne dojilje.


Ker sama nisem strokovnjak s področja AM, sem se za pomoč obrnila na tiste, ki so, da na enem mestu dobite prave informacije iz prve roke. Poudarjam pa, da se o vseh morebitnih zdravstvenih težavah vašega dojenčka nujno posvetujete s pediatrom. O AM Novalac pa vam lahko svetujejo tudi v lekarni.

 • DOJIŠ ALI SAMO DODAJAŠ? Načeloma dojim, s tem da je večerni obrok zmeraj flaška. Čez dan načrpam za zadnji večerni podoj, kadar pa to ni dovolj, dodam AM.
 • KAKO VEŠ, DA NIMAŠ MLEKA? Kako pa ne bi vedela. To vprašanje mi je najbolj smešno, saj smatram, da vsak sebe najbolj pozna in ve, kaj se z njim dogaja. Nimam ga. Zvečer Izabela očitno pokaže, da je premalo in ko poskusim načrpati, je skupen izkupiček le 20-40 ml. Izabela pa poje že 160ml na obrok. Ni ravno višek matematike.
 • KAKO DODAJAŠ NOVALAC? SAMO ZVEČER? Tako je. Čez dan nimam problemov, le ob večerih se prepogosto zgodi, da za zadnji podoj zmanjka moči. Vsak dan črpam. Običajno dovolj za večerni podoj. Kadar pa imam naporen dan, pa si pomagam z mlekom Novalac Night formula.
 • JE IZABELA TAKOJ SPREJELA STEKLENIČKO? Je. Ima tako močan sesalni refleks, da mi še nos zagrabi, ko se ji približam. Glede na to, da ima zgolj en obrok na dan po flaški, nikoli ni prišlo do sesalne zmede. Rada se doji in rada ima flaško.
 • KAKO TO DA SI SE RAVNO ODLOČILA ZA NOVALAC? Zaradi priporočil patronažne sestre in prijateljic, ki ga že uporabljajo. Tako sem poskusila in Izabeli je ustrezala Novalac Night formula.
 • KOLIKO JE DEJANSKO MLEKA V NOVALAC MLEKIH? Hm, tega vprašanja ne razumem čisto najbolje. AM so narejena na osnovi kravjega mleka in obogatena z vitamini, minerali in drugimi življenjsko pomembnimi hranili. 400g pločevinka mleka v prahu Novalac zagotavlja približno 2,8L mleka.
 • TEŽAVE Z ZAPRTJEM, KATERO MLEKO SE PRIPOROČA? Pri težavah z zaprtjem se priporoča uporaba Novalac IT, ki ima več laktoze (deluje prebiotično) in magnezija (povečuje gibljivost črevesja) in s tem olajša odvajanje.
 • DO KDAJ JE PRIMERNO UPORABLJATI AM? Zgornja meja uporabe AM ni zamejena. Uvajanje goste hrane se po priporočilih prične pri 4-6 mesecih, kravje mleko kot osnovni mlečni napitek pa se ne priporoča pred dopolnjenim prvim letom. Ker so AM bogatejša z nekaterimi vitamini in minerali, predvsem z železom, ga veliko malčkov uporablja vse do starosti 3 let ali še kasneje.
 • PUNČKA JE IZBRUHALA NIGHT VERJANTO? PRIPOROČATE NOVALAC 1? Priporočam, da preizkusite, katero mleko vaši hčerki najbolj odgovarja. Če nima nobenih prebavnih težav, kot so zaprtje, kolike ali polivanje, priporočam, da preizkusite univerzalne formule Novalac 1 ali Novalac Plus.
 • KAKO OČITNA JE RAZLIKA MED NIGHT IN 1 VERJANTO?
  Glavna razlika med obema formulama je, da je Novalac Night formula posebej prilagojeno mleko za dolgotrajno sitost dojenčkov. To pomeni, da vsebuje kompleksnejše molekule maščob in ogljikovih hidratov, ki bodo ob enakem kalorijskem vnosu zagotavljale daljši občutek sitosti. Koliko mi je znano je, da so klinične raziskave pokazale, da se ob uporabi mleka Novalac Night formula, dnevna količina zaužitega mleka zmanjša za 14% (oz. približno za 1 stekleničko).
 • ČE POLIVA IN IMA KRČE, JE BOLJŠE AR ALI AC?
  Vedno se priporoča, da se rešuje tisto težavo, ki je najbolj pereča. Če presodite, da so to kolike, najprej uporabite Novalac AC, dokler te ne izzvenijo (vsaj nekje 4-6 dni) in potem takoj preidite na Novalac AR. Na ta način boste odpravili še polivanje. Prehodi med formulami naj bodo takojšnji (zaradi enakega okusa mleka za dojenčka niso moteči). Kombiniranja formul proizvajalec ne priporoča, saj so formule najbolj učinkovite le, če se uporabljajo samostojno.

Upam, da ste prejele odgovore, ki ste jih čakale. V kolikor pa še katero kaj zanima ali zgolj želi deliti svojo zgodbo, me lahko kontaktira preko maila ali Instagram profila.

Nepopolna dojilja – Vanesa S.


I AM NOT GOING TO STARVE MY BABY. PERIOD!

Based on my last blog post, there were quite a few questions and controversy, especially regarding the FORMULA and bottle feeding.

To clarify … the last daily feed on the bottle is not one of my brilliant ideas so that me – lazy mom – can sleep longer. Bottle feeding came completely spontaneously when I ran out of milk several times in the evenings. Why that happened? I have no idea. At the time, I was probably looking for the best option to feed the baby, as every mom would do, starting to add formula, using Novalac Night formula.

I’m happy for every mom who has enough supplies, really. However, it does not seem right that these lucky moms give snarky comments when they see a baby using formula. It’s a mistake to consider breastfeeding as an option (at least in most cases), since some moms simply CAN NOT breastfeed, or like me, sometimes run out of stock. I tried EVERYTHING and I’m pumping every single day, but obviously this is not always enough. So far, I can count on my fingers how many times I’ve added formula, yet sometimes I feel like a bad mother. Therefore, I can’t even imagine how moms who can’t breastfeed at all, feel.

It makes me angry when I see that some people still prefer to starve a baby, as if you add formula. I do not promote bottle feeding for the purpose of easier life, but just want to give power to all women who are not able to provide the child with basics for life.

I hardly believe that this topic is still a big taboo and that people are so critical. And I know that many moms don’t even dare to ask a friend about matters concerning formula, despite sitting at home in anger and pain. I’ve been there, trust me, so I’m trying to give awareness about this important topic and to stop people who criticize those, who are already in hard situation. Perhaps the exact conversation and public sharing of the opinion will affect the fact that over the years, there will be no snarky comments when there is a happy and healthy baby using formula.

With love,

Vanesa S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.