Breastfeeding or Formula – my experience

DOJENJE ALI ADAPTIRANO MLEKO – moja izkušnja

Želja skoraj vsake mamice je, da otroka polno doji. In kljub temu, da se sliši zelo enostavno, žal vedno ni tako. V upanju, da kateri pomagam, sem se odločila deliti svojo zgodbo.

Izabelo sem od rojstva in vse do danes dojila. Od prve sekunde, ko so mi jo položili na prsi, je otrok iskal dojko. Močan sesalni refleks je prispeval k temu, da je napredovala nadpovprečno. Tako se je od samega začetka redila po 40-50g na dan in že v porodnišnici se je sestra vsakič veselo nasmehnila, ko jo je tehtala. 

Spomnim se, da mi je mami vso nosečnost poudarjala, da se morem pazit, da bom dovolj močna za dojenje. Da o tonah paketov in pripravljene hrane, ki mi jo je pošiljala v Ljubljano, sploh ne govorim. Pazila je, da me redi, kot čarovnica Janka in Metko in prepričana sem, da mi je v spanju še merila prst. Šalo na stran, glede na priporočila mam, ki pravijo, da dojenje vpliva na boljši razvoj in čustveno navezanost, je bil moj cilj dojiti. Tako sem od Izabelinega rojstva skrbno vzdrževala rutino dojenja na vsake 2 uri, hkrati pa me je alarm na telefonu cel dan opozarjal na ponoven podoj, da slučajno ne bi kakšnega izpustila. Organizacija na višku!

Dokler je bil njen trebušček majhen kot lešnik, je moja zaloga sledila povpraševanju in ponudba je bila zadostna. Izabela je bila zadovoljna, mama koristna. Nato pa se je po dveh tednih zgodila mora vsake mamice, ko sem ob večerih obležala vsa izčrpana in brez mleka za zadnji dnevni podoj.

In kaj sedaj narediti.. Ker sem slišala že nešteto zgodb o izgubi mleka in bog ne daj, da otroka hraniš z adaptiranim (ko me je po rojstvu prvič klicala babica je bilo prvo vprašanje “mleko maš”, za plan B sploh nisem želela slišati. Stvari sem vzela v svoje roke in prebrala nešteto člankov na temo, kako izboljšati zalogo mleka. Poskusila sem vse… od diete do črpanja ter prenajedanja s polento in ovsenimi kosmiči. Še brezalkoholno pivo sem si privoščila. Situacija se ni izboljšala. Ta nočna mora je trajala nekaj dni in primorana sem bila iskati druge opcije. Tako sem kot vsaka skrbna mama, po priporočilu patronažne sestre, naredila raziskavo adaptiranih mlek na trgu in hitro ugotovila, da so mleka Novalac daleč najbolj pohvaljena.

Med naborom različnih vrst, sem se odločila za Novalac Night Formula, saj uporabljam dodatek le ob večerih za zadnji podoj. Zakaj Novalac Night? Izabela je velik lakotnik. Glede na to, da se redi 50g/dan, sploh ni čudno, da mi do večera spije vso mleko in da nikakor ne morem slediti njenim potrebam. Če bi bilo po njeno, bi se dojila noč in dan. Omenjeni mleko pa je namenjeno prav za lakotnike, saj zagotavlja daljšo sitost.

In kaj se je zgodilo… razočarana nad seboj sem pripravila formulo v strahu, kako bo Izabela sprejela adaptirano mleko. Vendar nisem še niti uspela pravilno prisloniti flaške, moj lakotnik je že veselo večerjal. Popila je ves obrok in moja skrb po premajhni količini mleka je izginila (Ne vem ali je samo pri meni tako, ampak zmeraj se sprašujem ali z dojenjem dobi zadostno količino mleka – pri flaški te dileme ni).

V pričakovanju noči in preverjanju ali držijo miti mamic , o boljšem spancu otrok po mleku Novalac Night Formula, sva se odpravili spat. Preden je poskusila adaptirano mleko, se je zaradi lakote zbujala na 5 ur. Tisto večer, po flaški, je prvič spala v kosu 7 ur! Bila sem presrečna in naspana, zjutraj pa pripravljena na nove izzive.

Tako je ostala le še ena stvar, ki me je skrbela, in sicer prebava po uporabi. Ker Izabela od rojstva ni imela kolik, oziroma zelo blago obliko, me je skrbelo, da bi adaptirano mleko lahko poslabšalo situacijo. Tako sem jo naslednji dan opazovala in odpirala pleničke kot sanitarni inšpektor, a lahko vam povem, da razlike ni bilo. 

Vesela sem, da je stanje po dobrem mesecu in pol stabilno in tako ponovno polno dojim, z izjemo še kakšne noči, ki sledi napornem dnevu. Ampak sedaj ob pomanjkanju lastnega mleka brez slabe vesti otroku ponudim Novalac. Moram pa priznati, da me čudi tabu adaptiranih mlek in zdi se mi, da nekatere ženske raje vidijo, da je otrok lačen, kot da mu ponudiš adaptirano mleko. Strinjam se, da je dojenje bolj naravno in boljša opcija, vendar drage moje, naj bo dojka ali adaptirano mleko, važno je, da je otrok sit in zadovoljen.

 
BREASTFEEDING OR FORMULA – MY EXPERIENCE

Every mom desire is that the baby is fully nursed. And although it sounds very easy, it’s not always the case. In hopes to help someone, I decided to share my story.

I breastfed Izabela ever since birth. From the first second, when they laid her on my chest, the child looked for my breast. Strong suction reflex contributed to her above the average progress. Thus, ever since the beginning she was gaining from 40 to 50 g per day.

I remember how my mom always took care of me during my pregnancy, just to stay strong and to prepare me for breastfeeding. She was sending me tons of pre-prepared food to Ljubljana, just in case to make sure I was properly gaining my weight. Alongside, every now and then, she explained how breastfeeding is better for baby’s development. So from Izabela’s birth I carefully maintained the routine and I made sure to breastfeed every 2 hours (not to forget my duties, my alarm clock was always reminding me to do that).

Ass long as her stomach was big as a nut, my supply followed her demand and everything was perfect. Then, after two weeks, my biggest fear happened, when I lost my milk from being exhausted.

So, what now… Since I’ve heard countless stories about milk loss, I didn’t even want to hear about plan B. I took matters into my own hands and read countless articles on how to improve my milk supply. I tried everything… From a strict diet to breast pumping and overeating with oat flakes. I even had a non-alcoholic beer. The situation has not improved, only by day it was a bit better. This nightmare lasted for several days and I was forced to look for other options. According to recommendation I decided to try out a formula.

I bought Novalac Night formula, because I only needed for my last breastfeed before the sleep. As the baby eats a lot, this formula was perfect. It is recommended for hungry babies, as it guarantees a longer satiety.

So what happened… Disappointed over myself I prepared the formula in fear how Izabela will react. But I haven’t even had a chance to give her a bottle, she was already happy having her dinner. Now my fear of not eating enough was gone, ass with bottle you always know how much they feed. The next thing I was curious was If the myth that babies sleep longer after formula, is true? Before trying a bottle, she slept about 5 hours straight. After trying out formula, she slept 7 hours straight for the first time. Next morning I woke up fresh and happy.

So it remained just one more concern- digestion after use. Izabela did not have colic and I worried formula might cause them. So I carefully observed her the next day and I was opening her diapers like a sanitary inspector, but I can tell you there was no difference.

Now after a month and a half, I am pleased that the condition is stable again and I am fully breastfeeding again. But now with the lack of my own milk, I can offer her formula with no worries, and let me tell you, it doesn’t matter if you breastfeed or use formula, what matters is that your baby is satisfied.

With love,

Vanesa S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.