Why all men should visit Parenting School

baby

ZAKAJ BI VSI MOŠKI MORALI OBISKATI STARŠEVSKO ŠOLO

Ko v starševski šoli sediš v prvi vrsti z blokcem in pisalom, tvoj dragi pa se kot tipičen “jaz itak vse obvladam moški” posmehuje in zabava…

In začela se je prva ura starševske šole, kjer je babica razlagala osnove poroda ter pripravo na porod. Takoj ob začeku so nas obdarili z baby paketi. NAPAKA! Nič presenetljivega, je mojega Blaža prvih 15 minut bolj zanimalo, kaj je v paketu in če je slučajno tudi on dobil kakšno malenkost, kot kako mora meni asistirati pri popadkih. Babica je slikovito nadaljevala z informacijami o dihanju, ko je moj porodni partner še zmeraj šumel z vrečkami, nato pa po kakšnih 30 minutah vendarle pritegnila njegovo zanimanje, ko se je na zaslonu prikazala slika poroda in uboge nosečke. Bila sem navdušena nad njegovo poslušnostjo, a ne za dolgo, saj je hitro pripomnil, da pa že ne more biti tako hudo…

Babica je nadaljevala s slikami, Blaž pa z zanimanjem. Po dobrih dveh urah in pol ji je končno uspelo ujeti moško pozornost, še posebej, ko so vsi v roke dobili lutke za previt. Sedaj ne le da je veselo sodeloval in oblačil svojega “dojenčka”, še vprašanje je postavil! Bila sem ponosna.

Tole je najina zgodba obiska starševske šole. Bilo je zabavno in poučno. Tudi za Blaža, ki je ob koncu vendarle priznal, da pa je bilo predavanje koristno. Tako da še dobro, da sem imela zraven beležnico, da si je lahko doma prebral moje začetne zapiske. Ti moški! Težko je z njimi, še težje brez njih.

Za vse tiste, ki se odločate, ali obiskati starševsko šolo ali ne, nama je ogromno pomagala. Ne samo glede informacij, saj sva si sama že veliko prebrala, ampak je predvsem pripomogla k mirnemu stanju in pripravljenosti na porod. Prav tako pa menim, da je prav, da vsak moški od strokovne osebe sliši o poteku poroda in o načinih rokovanja z otrokom, da le vidi, da ni tako preprosto kot si to predstavlja. Blažu poprej sploh ni bilo sporno, da bi otroka previjala na jedilni mizi. No, sedaj mu je jasno zakaj potrebuje previjalno mizico.

Po končanem tečaju sem imela občutek samozavesti in pripravljenosti, kar je zelo pomembno, Blaž pa nov navdih očetovske odgovornosti in zavedanja, koliko se ženske žrtvujemo.

Sedaj mirno čakava na prihod baby I.

 

ALI JE STARŠEVSKA ŠOLA PLAČLJIVA?

Ne. Organizirajo jih zdravstveni zavodi po večjih krajih v Sloveniji. Vendar se pozanimajte, saj se število predavanj kot tudi tematika razlikuje po krajih.

ALI JE STARŠEVSKA ŠOLA OBVEZNA ZA POMOČ PARTNERJA PRI PORODU?

Načeloma ne, vendar sem slišala informacijo, da nekatere porodnišnice zahtevajo certifikat o opravljeni šoli, v kolikor želi biti partner zraven pri porodu. V praksi temu ni tako.

 

Vanesa S.

 

 WHY ALL MEN SHOULD VISIT PARENTING SCHOOL

When you sit in the first row at parenting school with a notebook, but your man is making fun of you and laughs…

So the first class began and midwife was explaining all the basics of labor and preparations for it. First they shower us with some baby packages.. What a mistake, as my Blaž was more interested in what is hiding in the packages and if he might got something too, then how to assist me with contractions. Midwife continued with information and after 30 minutes she finally got some attention from my birth partner, when she showed us a picture of labor. I was thrilled to see his interest, but only for a minute, when he added, it can’t really hurt so bad…

Midwife continued with pictures, and Blaž was more and more interested in what she had to say. After more than two hours she finally had attention from all the future daddies sitting in the classroom, when she gave each a doll to change the dipper. Not only Blaž was participating now, he even asked a question! I was proud…

This is our parenting school story. It was fun and informative. Even for Blaž, as he finally admitted at the end, that lecture was full of useful information. And luckily I had my notebook with me, so he could read my beginning notes after we got home. Men! Can’t live with them and you can’t live without them, right?

So for all of you deciding whether to visit parenting school, our experience was more than positive. Not only we got bunch of new information, I am calm and prepared for the labor. On the other hand I think every man should hear these information from an expert, just to get that sense of awareness that it is not going to be easy and that we really need their help.

After few classes we are confident and ready for baby I.

 

With love,

Vanesa S.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.